Bakan Yılmaz, “Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı’na katıldı  
Bakan Yılmaz, “Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı’na katıldı

Bakan Yılmaz, “Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı’na katıldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce organize sanayi bölgelerinde ve dışında özel meslekî teknik eğitim okullarının açılmasını desteklenmek amacıyla “Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı’na katıldı.  

Bakan Yılmaz, “Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı’na katıldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası Teknik Koleji´nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, eğitimin zengin demokrasiler için şart, özellikle de meslekî eğitimin çok önemli olduğunu vurguladı. Bakan Yılmaz, "Herkesin üniversiteye gitmesi gerekir mi? Gelişmiş ülkeler, Batı ülkeleri ne yapıyorsa bizim de onları yapmamız lazım. Başkasının tecrübesinden faydalanmak önemli. Yeni bir yol icat etmeye gerek yok. Herkes hangi yolda yürütüyorsa, başarıya ulaşmış olanları bizim de takip etmemiz lazım. Avrupa´da Almanya, Asya´da da herkes Kore´yi örnek gösteriyor." İfadelerini kullandı.

 

"Türkiye yerel değerlerini kaybetmeden Japonya gibi gelişmiş bir ülke"

Türkiye´nin bir şey yapmadığı, yolun başında bulunduğu algısının yanlış olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, Sudi Arabisten Büyükelçisinin kendisine, "Türkiye yerel değerlerini kaybetmeden, Japonya gibi gelişmiş bir ülkedir" dediğini hatırlatarak, "Hâlbuki ben çok uzun yıllar yurt dışında bulundum. Bize gelişmekte olan, kalkınmakta olan ülkeler gözüyle bakıldı." dedi. Yılmaz, Türkiye´nin iyi bir noktada olduğunu ifade etti. 

 

Yılmaz, öğrencilik yıllarında sınıfların 75 kişi olduğunu günümüzde ise bunun 30-35´e indiğini belirterek, müfredatın ve ailenin eğitimin de şart olduğunu söyledi. Gelecek dönemde bilgi ve teknoloji bazlı eğitime ağırlık vereceklerini anlatan Yılmaz, bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bakan Yılmaz, konuşmasının ardından ASO Teknik Koleji´nin atölyelerini gezerek, yetkililerden okulla ilgili bilgi aldı.

 

"Lise öğrencilerinin yüzde 44´ü mesleki eğitim görüyor"

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demi̇rci̇ de, Bakanlığın meslekî eğitim üzerinde çok çalıştığını belirterek, "20 milyona yakın öğrencimiz var. Bunlar içerisinde lise talebesinin yüzde 44´ü mesleki eğitimde eğitim görüyor. Mesleki eğitim devlet bütçesi açısından değerlendirildiğinde, diğer liselerle ile karşılaştırılamayacak seviyede yüksek bir maliyete sahip." sözlerine yer verdi. Meslekî eğitimin gelişiminin mecburi olduğunu ifade eden Demirci, bunun gelişimi için kamu ve özel sektör işbirliğine devam edeceklerini, benzer toplantıları Türkiye´nin her yerinde yapmayı planladıklarını belirtti.

 

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay ise, endüstri, finans, hizmet ve sağlık olarak dört ana sektörde mesleki eğitim verdiklerini, özel sektör, sanayi ve meslek liselerinin iş birliğinin devam edeceğini söyledi.

 

"18 yaşında okuldan mezun olan bir gencin çırak olması zor"

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de eğitim-özel sektör birlikteliğinin önemine değinerek, meslek liselerindeki uygulamalara değinerek, şu değerlendirmede bulundu: "Çocuklar meslek liselerinde atölye dersi görüyor. Ortamın rahat olduğu alanlar atölyeler. Burada alınan tecrübe önemli ama bu çocuklar hiçbir zaman bir çalışma alışkanlığı ve disiplini elde edemiyorlar. Belki SİMEP ( Sanayi̇ci̇ İşbi̇rli̇ği̇nde Mesleki̇ Eği̇ti̇m Projesi̇) ve yeni çıkacak kanundaki uygulamayla çocuk dört yıl boyunca eğitim görecek ve sistemin, işletmenin bir parçası olarak tecrübe edinecek. Haftada dört gün işletmeye giderek, iş terbiyesi edinecek ve sisteme entegre olacak."

 

Toplantıya, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin´in yanı sıra bakanlık bürokratları, sanayi ve ticaret odaları temsilcileri, TESK temsilcileri, organize sanayi bölgeleri yönetim kurulu üyeleri ve 40 sektör temsilcisi katıldı.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.