Erdem, Uluslararası Üniversiteler Fuarı’na katıldı  
Erdem, Uluslararası Üniversiteler Fuarı’na katıldı

Erdem, Uluslararası Üniversiteler Fuarı’na katıldı

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, İstanbul’da Uluslararası Üniversiteler Birliği ile Arap Üniversiteler Birliğinin düzenlediği Uluslararası Üniversiteler Fuarı’na katıldı.

Erdem, Uluslararası Üniversiteler Fuarı’na katıldı

Bakan Yardımcısı Erdem, fuarda yaptığı konuşmada, yükseköğretim düzeyindeki kurumların uluslararası iş birliğini geliştirmek amacıyla bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Dünya çapında birçok öğrencinin, Uluslararası Üniversiteler Birliği gibi kuruluşların düzenlediği fuarlar sayesinde farklı ülkelerde eğitim imkânlarına kavuştuğunu dile getirdi.

 

İnsana yapılan yatırımın en değerli yatırım olduğunu ifade eden Erdem, “Her zaman söylediğimiz gibi her işin başı eğitimdir. Ülkemiz ve tüm dünya için neye, nereye ulaşmak istiyorsak, neyi hedefliyor nereye varmak istiyorsak bunun yolu eğitimden geçer. Eğer çok doğru, çok güzel işler gerçekleşiyorsa, önemli gelişmeler yaşanıyorsa eğitim kalitemiz yükselmiştir ve yükselmeye de devam ediyor demektir. Bunun için eğitimi her zaman önceliklerimizin en başında değerlendiriyoruz. Bu nedenle tüm eğitim kurumlarımızı ve üniversitelerimizin kalitesini artırmak ve geliştirmek için özel bir gayret gösteriyoruz.” İfadelerini kullandı.  

 

Üniversitelerin akademik bilginin yanında bireylere pek çok meziyeti kazandırdığını belirten Erdem, “Üniversiteler içinde bulundukları topluma rehberlik eder, yolunu aydınlatırlar. Bunun bilinciyle 2002’den bu yana yaptığımız çalışmalar neticesinde bugün her ilimizde bir devlet üniversitemiz var.” diye konuştu. Erdem, bakanlık olarak okuyan, sorgulayan, analitik düşünebilen, toplumsal gelişmeyi ve kalkınmayı arzulayan, millî ve dinî kimliğini koruyup geliştiren ‘lider’ öğrenciler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Erdem şöyle devam etti: “Kendi yerli ve millî değerlerini benimsemiş, evrensel değerlere açık, vatanı,  bayrağı ve değerleri saldırı altında olduğunda, tıpkı 15 Temmuzda olduğu gibi bayrağını eline alacak, anadan, candan, vatandan, serden geçecek öğrenciler yetiştirmeliyiz.”

 

“Türkiye, eğitimde dünyada ilk 20 ülke arasında”

Türkiye’nin eğitimde dünyada ilk 20 ülke arasında olduğunu vurgulayan Erdem, “Eğer ürettiğiniz milli gelirle dünyada ilk 20 arasındaysanız eğitimle de ilk 20 arasındasınızdır. Eğitimde çok geride olup da milli geliri bu kadar üretebilmek mümkün değil. Ürettiğin ne kadarsa, eğitimin de o kadardır. Türkiye olarak milli gelirimizin yüzde 5,8´ini eğitime ayırıyoruz. Gelişmiş ülkeler ise 5,2´sini ayırıyor. Biz onlardan çok daha fazla ayırıyoruz. Biz onlardan çok daha iyi bir noktadayız.” dedi.

 

Türkiye’nin küresel bir güç olma hedefinde üniversitelerin öneminin büyük olduğunu ifade eden Erdem,  “2002 yılından bugüne baktığımızda, üniversitelerimizin gerek nicelik gerekse nitelik olarak çok büyük ilerlemeler kaydettiğini görüyoruz. İktidara geldiğimizde 76 olan üniversite sayımız, bugün 186’ya ulaşmıştır. Hükümetlerimiz döneminde üniversite öğrencilerimize yönelik ciddi çalışmalar içerisinde bulunduk. Burs ve kredi miktarını yüzde 633 artırdık. Kredi ve burs verilen öğrenci sayısını yüzde 200 artırdık. Daha önce her yüz öğrenciden 14´ü üniversiteye gidebilirken, şimdi her yüz öğrenciden 41´i üniversiteye gidebiliyor.” diye konuştu.

 

Kaliteli bir eğitim için okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınacağını belirten Erdem, şunları söyledi: “5. sınıfları yabancı dil ağırlıklı hale getireceğiz. Mesleki ve teknik eğitime her geçen gün daha fazla önem veriyoruz. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık çünkü sanatkârlık, ustalık ancak nesilden nesile sağlıklı bir şekilde aktarılabilirse yaşar ve gelişir.”

 

Erdem, 2002’de Türkiye’de yükseköğretimde öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 16 bin 328 iken, 2017 eğitim öğretim döneminde bu sayının 108 bin 76’ya ulaşarak yüzde 662 oranında bir artışa olduğunu söyledi.

 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.