İnşaat ustaları için işbirliği protokolü  
İnşaat ustaları için işbirliği protokolü

İnşaat ustaları için işbirliği protokolü

İnşaat ustalarının eğitilerek “mesleki yeterlilik belgesi sınavı“na hazırlanabilmeleri amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü“ imzalandı.

İnşaat ustaları için işbirliği protokolü

Yapı sektöründe mesleki yetkinliği olan belgeli eleman darboğazı ile karşılaşılmaması ve meslek erbaplarının mesleki niteliklerin artırılması, sektöre öncü iyi uygulamaların geliştirilmesi amacıyla yeni bir proje başlatıldı.

 

Bu kapsamda, inşaat ustalarının eğitilerek "mesleki yeterlilik belgesi sınavı"na hazırlanabilmeleri amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalandı. Protokol kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı ile yapılan çalışma ile 16 meslek grubu için 40 saatlik eğitim modüllerinin hazırlanması sağlanarak, programların Çevre ve Şehircilik Bakanlığının e-yaygın sistemine yüklenmesi sağlandı.

 

384 bin kişiye ustalık belgesi

Türkiye´de yapı sektörüne yönelik kayıt ve belgelendirme işlemlerini yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca inşaatlarda yetki belgeli usta çalıştırılmasına ilişkin 2012´de yapılan düzenlemeyle, inşaat ustalarının kayıt altına alınması, bu ustaların eğitimi ve belgeli usta çalıştırılması konusunda sektördeki ilk adım atılmıştı. Hali hazırda inşaat sektöründe; yaklaşık 384 bin kişi bakanlıktan aldığı "geçici ustalık yetki belgesi" ile çalışıyor. Sektördeki farkındalığın artırılması amacıyla yürütülen bu uygulama yerini, uluslararası tanınırlığı, altyapısı özel programlarla desteklenen "mesleki yeterlilik belgesi" sürecine bıraktı. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu´nda yapılan değişiklik ve yayımlanan tebliğ ile yapı sektöründe; ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, ısı yalıtımcısı,inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı gibi meslekler için "mesleki yeterlilik belgesi" zorunluluğu getirildi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.